Diabetische pedicure

Diabetische behandeling

Diabetes, suikerziekte is een stofwisselingsziekte waarbij de opname van glucose uit het bloed is verstoord. Er zijn twee soorten diabetes namelijk: type 1 en 2.
Type 1: is een auto immuun ziekte waarbij het lichaam geen insuline meer aanmaakt.
Type 2: het lichaam reageert niet voldoende goed op de insuline, het hormoon dat de bloedsuiker regelt.

Een veelvoorkomend probleem bij diabetes patiënten is een verminderde bloedtoevoer naar en in de benen en voeten. Hierdoor genezen wondjes minder snel. Ook kunnen vervelende complicaties aan de zenuwbanen ontstaan waardoor wondjes, die kunnen leiden tot ontstekingen, minder goed gevoeld worden. Het is daarom verstandig goed te letten op deze signalen vooral aan de voeten.

Met ingang van 1 januari 2015 wordt de voetzorg opgedeeld in 4 zorgprofielen. Hoe hoger de zorgprofiel, hoe meer voetzorg noodzakelijk is. Het vast stellen van het zorgprofiel gebeurt onder de verantwoordelijkheid van de behandelede arts. Die kan dat uitbesteden aan diabetisch verpleegkundige, podotherapeuten of praktijkondersteuner.

De hoogte van het zorgprofiel bepaalt of u in een vergoeding valt, ook het aantal behandelingen per jaar. Tevens wordt er ook een zorgplan opgesteld voor de medisch pedicure. Daarin staat onder meer de desbetreffende voetzorg op maat beschreven. Dit zorgplan heb ik nodig, anders kan ik deze zorg, niet leveren.

 

Voor het gedeelte van de medisch noodzakelijke voetzorg ontvangt u meestal een vergoeding van uw zorgverzekering, het overige (cosmetische) deel dient uzelf te voldoen. Het indienen van deze vergoeding doet de medisch pedicure.